PRIPRLI ROKA ŽAVBIJA, KI JE V ITALIJI OSUMLJEN TERORIZMA

A Free Syrian Army fighter fires his weapon during clashes with forces loyal to Syria's President Bashar Al-Assad in Aleppo's al-Amereya district October 1, 2012. REUTERS/Zain Karam (SYRIA - Tags: CONFLICT MILITARY POLITICS)

Slovenska policija je na podlagi evropskega naloga v petek prijela Roka Žavbija, ki je v Italiji obtožen terorizma. Sodišče je zanj odredilo pripor.

Žavbija so prijeli v skupni akciji italijanske in slovenske policije, nato pa so ga v soboto dopoldne pripeljali pred preiskovalnega sodnika ljubljanskega okrožnega sodišča. Ta mu je odredil pripor, na katerega so se pritožili, je za STA povedala njegova odvetnica Lara Mikuž in dodala, da Žavbi na odločitev, ki naj bi bila znana danes, še čaka.

Da so v operaciji, ki so jo vodili karabinjerji v sodelovanju s slovensko policijo, aretirali 26-letnega slovenskega državljana, je v nedeljo potrdil tudi italijanski notranji minister Angelino Alfano. Povedal je še, da gre za tujega borca, vpletenega v mednarodni terorizem, ki je na italijanskem ozemlju vodil proces radikalizacije in nabora džihadistov.

V okviru preiskave, ki poteka od lani in jo usmerja beneško tožilstvo, so prijeli tudi 37-letnega Makedonca in izgnali njegovega 28-letnega rojaka.

Na policiji so za STA povedali, da so bili o nalogu za prijetje in predajo Žavbija obveščeni v četrtek, prijeli pa so ga v petek, vse njihove nadaljnje aktivnosti pa bodo “potekale izključno v primeru odločitve sodišča, da se oseba preda italijanskim varnostnim organom”.

Pri nas zoper Žavbija namreč po podatkih policije ne poteka noben preiskovalni postopek zaradi suma terorizma. Na vprašanje, ali postopek poteka zoper katero drugo osebo, pa na policiji odgovarjajo: “Slovenska policija v zadnjem obdobju ni pridobila relevantnih podatkov, da bi se na območju Slovenije izvrševala oz. pripravljala kazniva dejanja v tej zvezi.”

Zanikal vpletenost v terorizem
Prve informacije, da naj bi se Žavbi pod mentorstvom bošnjaškega imama Bilala Bosnića bojeval v vrstah skrajnežev v Siriji, so se v medijih pojavile leta 2014. Žavbi je zanikal, da se je bojeval na strani Islamske države in zatrjeval, da je šel v Sirijo zato, da bi kot bolničar pomagal v boju upornikov proti krutemu režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Za neresnično je označil tudi to, da naj bi ga vpoklical Bosnić.

Žavbijevo ime pa ni bilo edino, ki se je v istem obdobju znašlo na seznamu domnevnih slovenskih džihadistov. Kriminalisti so leta 2014 izvedli dve hišni preiskavi pri Boštjanu Skubicu, ki naj bi se bojeval v Siriji. V preiskavah so med drugim zasegli avtomatsko orožje in naboje. Orožje so mu odvzeli.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*